A 2023-as év az Aranykapu Bábszínház tizenkettedik, páratlanul sikeres éve volt, tele csodálatos előadásokkal, melyekkel számtalan gyermek arcára varázsoltunk mosolyt.


Az év során számos kisebb településen is felléptünk, köztük a varázslatos Gömörszőlősön, egy igazán bájos faluban Gömör szívében, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Ez a kedves hely, ahol a régi parasztházak és a népi kultúra élénken él, lenyűgöző kiállításaival és hagyományaival valóságos időutazást kínált. A falunapon nagy sikerrel játszottam a „Paprika Jancsi” című darabot, amelyet a helyi közönség különösen szeretett és élvezett.


Nem csak kis falvakban, hanem nagyvárosi eseményeken is megfordultunk, mint például decemberben a Miskolci Adventi Programsorozaton. Itt mutattuk be a „Hagyományőrző Betlehemes” című előadásunkat, amely az első karácsony igaz történetét mesélte el. Az előadásunkat több száz lelkes néző fogadta, akik a nagy hideg ellenére is kitartottak velünk és végignézték előadásunkat.


Egy másik különleges esemény volt, amikor a Fővárosi Állatkertben, mely a város szívében, a Városligetben helyezkedik el, előadhattuk a „Paprika Jancsi” című vásári kesztyűs bábjátékot. Ez az előadás különlegesen szimbolikus volt számunkra, hiszen még a 19. században ugyanezen a helyen mutatták be ezt a darabot a vásári bábjátékosok. Majd kétszáz évvel később ugyanazon helyszínen állva, mi is életre keltettük Paprika Jancsit, egy mélyen megható és felejthetetlen élménnyel gazdagodva.

 

Az év folyamán nem csak városokban és falvakban, hanem történelmi helyszíneken is felléptünk, például a Sárvári Várban és a Simontornyai Történelmi Játékokon. Ezeken a különleges eseményeken is bizonyítottuk, hogy az Aranykapu Bábszínház rendkívül sokoldalú: képesek vagyunk különféle rendezvényekhez alkalmazkodni és egyedülálló előadásokkal örvendeztetni meg a közönséget, legyen szó történelmi helyszínről vagy modern városi környezetről.

Az év során szervezett több napos turnéink közül kiemelkedik az erdélyi körutunk, amely során részt vettünk a Nagyszebeni Magyar Napokon és több székely településen is felléptünk. Az előadásainkat a székely gyerekek nagyon élvezték, lelkesen fogadták a műsorainkat. E turné alatt nemcsak a gyönyörű hegyvidéki tájakat és a lenyűgöző természeti környezetet csodálhattuk meg, hanem a székely vendégszeretet melegét is átélhettük. Ráadásul lehetőségünk nyílt megkóstolni a helyi, jellegzetes és finom különlegességeket is, ami igazi ínyenc élményt jelentett számunkra.


A Felvidéken is többször játszottunk, például Szepsiben és Buzitán, ahol előadásaink alatt a gyerekek harsány kacagásával töltötték meg a teret. Minden helyszínen, ahol játszottunk, a szervezők, a pedagógusok és a kulturális menedzserek szeretettel várják vissza előadásainkat.

Decemberben Mikulás bácsival és segítőivel több céges rendezvényen is felléptünk, és külön megtiszteltetésnek éreztük, hogy a Zalakarosi Freya Hotelben is előadhattuk műsorunkat. Itt a hotel vendégeinek és ott dolgozók gyermekeinek is megmutattuk a Télapó csodáját.

Az év folyamán változatos helyszíneken játszottunk, beleértve céges rendezvényeket, történelmi eseményeket, falunapokat és fesztiválokat, óvodákat és iskolákat. Büszkén és reménykedve tekintünk előre, hogy 2024-ben is számos új helyszínre eljuttathassuk az utazó bábszínházunkat, hogy a gyerekeknek örömet szerezhessünk előadásainkkal.