Jubileumi gyermekbábversenyt rendeztek Sárospatakon

Jubileumi gyermekbábversenyt rendeztek Sárospatakon

Tizedik alkalommal rendezték meg a „Ki a legerősebb Paprika Jancsi?” gyermekbábversenyt a sárospataki Huncutka Bábszínházban. A jubileumi rendezvényen a vávri bábjátékban mérték össze tudásukat a gyerekek. A többség a Cogito Művészeti Iskola növendékei volt, de jött egy tanuló a Hámori Waldorf Iskolából is. Gratulálok az ifjú tehetségeknek. Köszönöm Füzi Csilla igazgató nőnek a lelkes elhivatott munkáját és a pedagógusoknak a felkészítést!

Egy varázslatos év visszatekintése: Az Aranykapu Bábszínház 2023-as utazásai

Egy varázslatos év visszatekintése: Az Aranykapu Bábszínház 2023-as utazásai

A 2023-as év az Aranykapu Bábszínház tizenkettedik, páratlanul sikeres éve volt, tele csodálatos előadásokkal, melyekkel számtalan gyermek arcára varázsoltunk mosolyt.


Az év során számos kisebb településen is felléptünk, köztük a varázslatos Gömörszőlősön, egy igazán bájos faluban Gömör szívében, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Ez a kedves hely, ahol a régi parasztházak és a népi kultúra élénken él, lenyűgöző kiállításaival és hagyományaival valóságos időutazást kínált. A falunapon nagy sikerrel játszottam a „Paprika Jancsi” című darabot, amelyet a helyi közönség különösen szeretett és élvezett.


Nem csak kis falvakban, hanem nagyvárosi eseményeken is megfordultunk, mint például decemberben a Miskolci Adventi Programsorozaton. Itt mutattuk be a „Hagyományőrző Betlehemes” című előadásunkat, amely az első karácsony igaz történetét mesélte el. Az előadásunkat több száz lelkes néző fogadta, akik a nagy hideg ellenére is kitartottak velünk és végignézték előadásunkat.


Egy másik különleges esemény volt, amikor a Fővárosi Állatkertben, mely a város szívében, a Városligetben helyezkedik el, előadhattuk a „Paprika Jancsi” című vásári kesztyűs bábjátékot. Ez az előadás különlegesen szimbolikus volt számunkra, hiszen még a 19. században ugyanezen a helyen mutatták be ezt a darabot a vásári bábjátékosok. Majd kétszáz évvel később ugyanazon helyszínen állva, mi is életre keltettük Paprika Jancsit, egy mélyen megható és felejthetetlen élménnyel gazdagodva.

 

Az év folyamán nem csak városokban és falvakban, hanem történelmi helyszíneken is felléptünk, például a Sárvári Várban és a Simontornyai Történelmi Játékokon. Ezeken a különleges eseményeken is bizonyítottuk, hogy az Aranykapu Bábszínház rendkívül sokoldalú: képesek vagyunk különféle rendezvényekhez alkalmazkodni és egyedülálló előadásokkal örvendeztetni meg a közönséget, legyen szó történelmi helyszínről vagy modern városi környezetről.

Az év során szervezett több napos turnéink közül kiemelkedik az erdélyi körutunk, amely során részt vettünk a Nagyszebeni Magyar Napokon és több székely településen is felléptünk. Az előadásainkat a székely gyerekek nagyon élvezték, lelkesen fogadták a műsorainkat. E turné alatt nemcsak a gyönyörű hegyvidéki tájakat és a lenyűgöző természeti környezetet csodálhattuk meg, hanem a székely vendégszeretet melegét is átélhettük. Ráadásul lehetőségünk nyílt megkóstolni a helyi, jellegzetes és finom különlegességeket is, ami igazi ínyenc élményt jelentett számunkra.


A Felvidéken is többször játszottunk, például Szepsiben és Buzitán, ahol előadásaink alatt a gyerekek harsány kacagásával töltötték meg a teret. Minden helyszínen, ahol játszottunk, a szervezők, a pedagógusok és a kulturális menedzserek szeretettel várják vissza előadásainkat.

Decemberben Mikulás bácsival és segítőivel több céges rendezvényen is felléptünk, és külön megtiszteltetésnek éreztük, hogy a Zalakarosi Freya Hotelben is előadhattuk műsorunkat. Itt a hotel vendégeinek és ott dolgozók gyermekeinek is megmutattuk a Télapó csodáját.

Az év folyamán változatos helyszíneken játszottunk, beleértve céges rendezvényeket, történelmi eseményeket, falunapokat és fesztiválokat, óvodákat és iskolákat. Büszkén és reménykedve tekintünk előre, hogy 2024-ben is számos új helyszínre eljuttathassuk az utazó bábszínházunkat, hogy a gyerekeknek örömet szerezhessünk előadásainkkal.

Pedagógia és Bábművészet találkozása a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Pedagógia és Bábművészet találkozása a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

Telt ház előtt játszottak a diákok és oktatójuk

     Egy újabb mérföldkő érkezett el bábszínész szakmai pályámon: megtisztelő felkérést kaptam, hogy óraadó tanárként oktassak a Tokaj-Hegyalja Egyetemen. Hálával tölt el, hogy a vezethetem a „Báb- és színjátékos alapismeretek” és a „Magyar népi hagyományok” kurzusokat és ezzel részese lehetek a következő generáció bábosainak képzésében. 

 

     A sárospataki Huncutka Bábszínházban nemrégiben egy rendkívüli eseménynek lehettünk tanúi, amely igazán különleges és felejthetetlen élmény volt mindannyiunk számára. A Tokaj-Hegyalja Egyetem „Alkalmazott bábjáték” szakirányú továbbképzési szakának tehetséges hallgatói léptek színpadra. Az előadás során Fazekas Mihály örökbecsű alkotását, a Ludas Matyi történetét elevenítettük meg asztali bábok segítségével.

 

     Nem győzöm eléggé dicsérni Körtvélyesi Erzsébet, Bunyevácz Tímea és Bobkóné Hajas Éva hallgatók lenyűgöző teljesítményét, akik játékukkal nemcsak megnevettették, hanem el is bűvölték a közönséget. Megmutatták, hogy mennyire fontos és értékes a bábjáték, valamint a magyar néphagyományok iránti elköteleződés.

A sárospataki pedagógiai bábjáték gazdag hagyománya

Ludas Matyi vizsgaelőadás

     A sárospataki pedagógiai bábjáték hagyományainak ápolása, amelyet Szentirmai László tanár úr több évtizedes munkája során alakított ki, továbbra is kulcsfontosságú célunk. Az Egyetem, Dr. Toma Kornélia mb. rektor asszony vezetésével, tökéletes körülményeket biztosít a képzéshez. Ez a képzés nemcsak azért különleges és egyedülálló az országban, mert pedagógus diploma nélkül is lehet jelentkezni, hanem mert lehetőséget ad arra, hogy minél több pedagógus és bábcsoportvezető foglalkozzon ezzel a művészeti ággal.

     Hisszük, hogy a bábjáték az egyik legalkalmasabb forma a gyerekek komplex művészeti nevelésére. Ezért is örülnék annak, hogy ha a keresztfélévben újra elindulna a szak és újabb hallgatók csatlakozhatnának hozzánk, bővítve ezzel a pedagógiai bábjátékot művelők táborát.

Premierbuli a cukrászdában: Kapusi Szabolcs tanár és a hallgatók: Körtvélyesi Erzsébet, Bobkóné Hajas Éva, Bunyevácz Tímea és vendéglátónk Füzi Csilla

     Amikor a színpadon álltam a diákjaimmal, és láttam, ahogy életre kelnek a bábok a kezükben, újra átéltem azt a varázslatos pillanatot, amikor először érintettem meg egy bábot. Ez a szenvedély, amit a bábjáték iránt érzek, most a diákjaimban is lángra lobbant. Büszkeséggel tölt el, hogy részese lehetek ennek a csodának, és hogy segíthetek nekik megvalósítani álmaikat, akárcsak ahogy az én mestereim segítettek nekem.

Köszönöm a Tokaj-Hegyalja Egyetemnek, a hallgatóimnak, és mindenkinek, aki részt vett ebben a különleges napban. Hálás vagyok, hogy része lehetek ennek a közösségnek, és alig várom, hogy lássam, milyen új magasságokba emelik majd diákjaim a bábművészetet.

Egy esős szombat, egy mesés előadás: Az Aranykapu Bábszínház varázslatos napja a soroksári napokon

Egy esős szombat, egy mesés előadás: Az Aranykapu Bábszínház varázslatos napja a soroksári napokon

Néha az esőcseppek is megállnak egy pillanatra, hogy megnézzék a Földön zajló csodákat. Az elmúlt szombaton, a Soroksári Napok keretében valami különleges történt, amit nem lehet könnyen elfelejteni. Igen, az Aranykapu Bábszínház lépett fel és az esős idő ellenére is teltház előtt játszották el a „Paprika Jancsi és az ördögök” című vásári bábjátékot. De miért is volt ez az esemény olyan emlékezetes? Olvass tovább!

Az eső nem szegte az emberek kedvét

Hiába hullott az eső, a nézők szívósan és lelkesen gyűltek össze a rendezvény sátrában. Az időjárás nem volt képes elrontani az ünnepi hangulatot; sőt, talán még inkább fokozta is. Ahogy az esőcseppek kopogtak a sátor tetején, úgy dobogtak a szívek is izgatottan, várva a műsort.

Élőzene: A Lélek hangjai

Az előadás további különlegessége a gyönyörű élő zenei kíséret volt, melyet Bárdos-Simon Katalin népzenész és népi énekes szolgáltatott. Az ő hangja és tekerőlant muzsikája édesen ölelte körbe a mesét, létrehozva ezzel egy varázslatos és meghitt atmoszférát.

ördögök kesztyűs bábok

Új arcok, régi történet

De volt itt még valami! Több mint 12 év után új bábok is debütáltak. A fából faragott Paprika Jancsi és az alvilági trió: Belzebub, Plútó és Lucifer, az alvilág császára, fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Az új bábok frissessége és kreativitása érződött a közönség reakcióin, akik láthatóan lenyűgözöttek voltak.

A vége: A Jó mindig győz

Ahogyan az lenni szokott, Paprika Jancsi most is visszazavarta az ördögöket a pokol mélyére. A nézők vastapssal honorálták a műsort, megerősítve, hogy az Aranykapu Bábszínház újra hatalmas sikert aratott.

Paprika Jancsi bábszínháza

Ha nem is voltál ott ezen a csodás napon, reméljük, hogy a következő előadásunkon már velünk tartasz! Az Aranykapu Bábszínház továbbra is elkötelezett amellett, hogy művészetével és kreativitásával örömet és boldogságot hozzon minden korosztálynak. Köszönjük, hogy velünk tartottál a Soroksári Napokon, és várunk vissza benneteket az újabb mesés kalandokra!

Köszönjük, hogy olvastátok és hamarosan találkozunk!

Alkalmazott bábjáték szakirányú továbbképzés indul Sárospatakon

Alkalmazott bábjáték szakirányú továbbképzés indul Sárospatakon

Alkalmazott bábjáték szakirányú továbbképzést indít a Tokaj-Hegyalja Egyetem. A képzésre jelentkezni lehet 2023. 09. 10-ig!

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik:

– a gyakorlati tudásuk mellé elméleti ismereteket, azaz színháztörténeti és színházesztétikai ismereteket és dramaturgiai tapasztalatokat is megszereznek;
– megismerkednek a bábszínjátszás elméletével is, ugyanakkor a bábmozgatási készségük is fejleszthető;
– jártassá válnak a bábkészítés módozataiban és a játéktér kialakításához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekben;
– az elméleti ismeretek mellé bábmozgatási stílusokat és műfajokat, valamint gyakorlati alkalmazási lehetőségeket sajátítanak el.

https://unithe.hu/futo-kepzeseink/szakiranyu-tovabbkepzesek/alkalmazott-babjatek/

Jótékonysági fellépés Prügyön

Jótékonysági fellépés Prügyön

A Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskolában játszottam jótékonysági fellépést 2023. április 17-én. Az iskolában alapszintű bábjátékos művészeti képzés folyik. Elhivatott Tiszlavicz Csaba igazgató úr és Puhl Márta művésztanárok, kezeik között cseperedik fel a legújabb bábos generáció. Bízom benne, előadásommal sok gyereknek hoztam meg a kedvét a bábozáshoz!

A bábtagozatos gyerekek is kipróbálhatták a bábjaimat, bepillantathattak a kulisszák mögé. Beszéltem nekik a magyar vásári kesztyűsbábozás eredetéről, megosztottam velük élményeimet, amiket a fellépések során szereztem.

A lezárások után újra színpadon bábszínházunk

A lezárások után újra színpadon bábszínházunk

2021.05.30-án, gyermeknapon bábszínházunk a sajószentpéteri gyerekeket szórakoztatta. Mivel 500 fő alatti szabadtéri rendezvény volt, ezért egy regisztrációs jeggyel, bárki, ingyen megnézhette az előadást. Gratulálunk Csorba Csaba igazgató úrnak a remek szervezésért!
Reméljük, minél többen követik a példáját és mernek majd kulturális eseményeket szervezni a szabályok betartásával. Mi úgy látjuk, az embereknek nagy igénye van rá.

Jó volt látni a közönség maszk nélküli arcát, semmi nem tompította a harsány nevetést.

Éppen ideje volt visszazavarni az ördögöket a pokolba, mert az utóbbi időben nagyon elszemtelenedetek.

Paprika Jancsi a kocsonyafesztiválon

Paprika Jancsi a kocsonyafesztiválon

2020 februárjában visszatért Miskolcra az eredeti Kocsonyafesztivál. Három napos dínom-dánom, eszem-iszom és persze színvonalas kulturális programok szórakoztatták a Nagyérdeműt. Bábszínházunknak jutott az a megtisztelő feladat, hogy vasárnap délelőtt szórakoztathatták az aprónépeket. Előadóművészként mindig nagy öröm hallani a gyerekek gurgulázó nevetését, a lelkes bekiabálásokat. a hideg ellenére a közönség végig figyelte az előadást, együtt éltek a szemtelen, piros sipkás fickóval és közösen győzték le az ördögöket. Köszönjük Rózsa Editnek a meghívást, a Miskolci Kulturális Központnak a remek szervezést, a közönségnek pedig a figyelmet!

A bábművészet műfaji sajátosságai

A bábművészet műfaji sajátosságai

Az ember kiemelkedve az állatvilágból egyre változatosabban kezdte használni a

környezetében található tárgyakat. Fegyvert készített belőlük, mellyel sikeresebben tudott

vadászni, szerszámokat, melyek segítségével eredményesebben termeszthette a táplálékul

szolgáló növényeket, hajlékot épített belőlük, hogy védelmet találjon. Viszonya a tárgyakhoz

összetettebb és sokszínűbb lett, díszítette vele környezetét és saját testét, megformázta belőle

isteneit, bálványait vagy éppen gyermekei számára készített játékot. A játék éppannyira

egyidős az emberiséggel, mint a célszerű, tudatos tárgyhasználat. Ha ez így van, joggal

állíthatjuk, hogy maga a bábjáték is egyidős az emberrel, hiszen az ember teremtő, játékos

képzelőerejének köszönhetően, minden tárgyban megtalálható a bábuvá válás lehetősége.

Könnyen elképzelhető, hogy őseink is készítettek bábukat, mágikus eljárásokban használták

őket, sőt még az is, hogy játszottak velük, a felnőttek ezek segítségével tanították, nevelték

gyermekeiket.

A bábszínház napjainkban is élő művészet, akár a színház, a zene vagy a tánc, egyenrangú társa azok minden ágával. Szentirmai László szavait hívom segítségül, hogy meghatározzam mi is a bábjáték. „Legelébb is dráma és művészet. Mindezek mellett játék. Játéknak viszont olyan, amelynek üzenete van. Az üzenet a morális képzelőerő gyermeke, amit viszont megálmodott, megtervezett, két kézzel teremtett, élővé varázsolt, térbe helyezett figurákkal, zörejjel, muzsikával, élő szóval adunk át a szellemével, szívével megnyílt közönségnek.” (Báb játék Bábjáték, szöveggyűjtemény, szerk.: Dr. Horváthné Fülep Éva, Debrecen, 2003. 5. oldal)

A bábművészet tehát komplex műfaj, találkozik benne a színművészet, az irodalom, a zene és a képzőművészet. Mindez persze igaz a színházművészetre is. Sarkalatos különbséget a két művészeti ág között abban látom, hogy a bábszínházban hús-vér színész helyett bábu játszik, ami mindig szimbolizál valamilyen emberi tulajdonságot. Életre akkor kell, ha a játéktérbe helyezve cselekszik. Ezért a bábszínházat jobban jellemzi a cselekvés, mint a szó, a szöveg. A bábu olyan mozgásokra, hihetetlen akciókra képes, amire a színész fizikai korlátai miatt nem. Ez a tény a művész számára dramaturgiai és formai lehetőségeket kínál, hogy mondanivalóját, üzenetét a műfajra jellemző módon közölje.  A folyópartra kisodort göcsörtös faág a fantáziánk segítségével könnyen megszemélyesíthető, lehet vándorlegény vagy gőgős király a szerint, amit a forma mutat. Játékos lelkesedéssel dramatikus szituációba helyezve életre kel, felszabadítja a közönség képzeletét és a játszó bábos segítségével arra az időre több lesz, mint a folyó habjai közt felbukkanó haszontalan fadarab.

Szerző: Kapusi Szabolcs